Общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец. Нашествието се

...
Общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец. Нашествието се
Коментари Харесай

Марокански скалалци съсипват реколтата ни

Общини в област Кърджали са наранени от мароканския скакалец. Нашествието се насочва към област Хасково, предизвестиха земеделци в района.

Над 20 000 декара са унищожени към Кърджали, оповестиха от регионалната администрация. Най-тежко остава ситуацията в община Черноочене. Там вредителите са се популяризирали на повърхност от над 10 000 декара, като унищожават наред всички растения по пътя си. Общинарите в Хасково предизвестиха и своите аграри за заплахата, която се задава към тях.

Областната епизоотична комисия до дни би трябвало да реши дали да бъдат подхванати незабавни растително защитни ограничения против вредителя с авиационно отнасяне с препарат, защото пръскането с наземна техника не дава особени резултати. Общинските кметове би трябвало да подадат искане за възобновяване на осъществените непредвидени разноски до Комисията по бедствията и повредите. Периодът за използване на ограниченията влиза в действие от през днешния ден до 15 юли.

Рояци марокански скакалец се следят постоянно след суха и топла зима. Последното настъпление в Кърджалийско бе преди повече от 10 г. Мароканският скакалец е характерен многояден противник, който поврежда съвсем всички културни растения. Икономическата заплаха от нездравословната активност на насекомото е голяма, оповестява " Труд ".

Обичайно този тип скакалци се срещат в Атлантическите острови, Португалия, Испания, Франция, Италия, а също и на Балканите. Скакалците от този тип могат да прелетят на не повече от 50-75 километра от мястото, където са се излюпили.

Видът намира удобни условия за снасяне на яйцата си и за развиване върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и др. Напада съвсем всички културни растения, като избира тревистата растителност - житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, механически култури, ливадни треви и други При липса на храна атакува лозята, овощните култури, горските насаждения и други

Експерти са безапелационни, че битката с Мароканския скакалец би трябвало да бъде ориентирана против ларвите, защото те са съсредоточени на дребни площи, относително по-слабо преносими са, по-чувствителни са на употребяваните препарати и по-лесно могат да бъдат унищожени.

След окрилянето, скакалците стартират да прелитат на други местообитания и битката се затруднява. При химичната битка с Мароканския скакалец се употребяват контактни инсектициди - органофосфорни, карбаматни, пиретроиди и други При избор на инсектицид би трябвало да се имат поради площите и културите, които ще бъдат третирани, като се реши добре отровността и карантинния период на употребяваните средства. В международен мащаб най-използвани за битка с Мароканския скакалец скакалците са препарати на база фипронил и фенитротион.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР